Προβεβλημένα

Ξεπεράσαμε τους 20.000 επισκέπτες

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μικρός μας ψηφιακός χώρος ενημέρωσης και ανάλυσης ξεπέρασε τους 20.000 μοναδικούς επισκέπτες. Μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, το μικρό αυτό blog κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ψηφιακό τόπο που πολλοί αναζητούν όχι μόνο δημοσιεύσεις Ιστορίας και Ναυτικής Ιστορίας αλλά και νηφάλιες και όσο το δυνατόν πιο ακαδημαϊκά ακριβείς …

Προβεβλημένα

Η Τουρκία σε κρίσιμο σταυροδρόμι επιβίωσης

Πολλοί στην Ελλάδα εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τις "διπλωματικές ικανότητες" του Ερντογάν και τους ελιγμούς της Τουρκίας. Θυμίζεται ήδη από την αρχή ότι αυτή η πολιτική που είχε ακολουθήσει και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάποτε θρυμματίζεται καθώς είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ληφθεί μια συγκεκριμένη θέση. Όπως και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο …

Προβεβλημένα

Η χρήση του Στόλου ως προβολή Ισχύος: η περίπτωση της σημερινής κρίσης στη Γάζα

Ως εισαγωγή στο παρόν κείμενο θα μπορούσαν να τεθούν δύο κείμενα, τα διασταυρούμενα ξίφη μέρος β' και τα στοιχεία που υποδεικνύουν την συμμετοχή της Τουρκίας στα γεγονότα στην Μ. Ανατολή (εδώ και εδώ). Οι ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης έχουν μεταφέρει σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή. Τα αεροπλανοφόρα είναι η πιο ουσιαστική προβολή ναυτικής …

Προβεβλημένα

Η πορεία προς τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ

Η αγροτική εγκατάσταση στην χώρα του Βιβλικού Ισραήλ, ήταν ο πρωταρχικός στόχος που εκφράστηκε σε αρκετά μετριοπαθή γλώσσα στο Πρώτο Σιωνιστικό Συνέδριο (1897) για να μην ερεθιστεί το οθωμανικό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε: "Ο Σιωνισμός επιδιώκει την εγκαθίδρυση πατρίδας (home) στην Παλαιστίνη για τον Εβραϊκό Λαό καθορισμένο/ εξασφαλισμένο από το "Δημόσιο Δίκαιο" …

Προβεβλημένα

Κρίση στην Μέση Ανατολή: τα διασταυρούμενα ξίφη (μέρος β΄)

Μπορείτε να διαβάσετε το α΄ μέρος εδώ Καθώς η κρίση στην Μέση Ανατολή συνεχίζεται, γίνονται όλο και πιο εμφανή τα μπλοκ τα οποία αντιμάχονται για τον έλεγχο της περιοχής. Η κήρυξη πολέμου της Υεμένης στο Ισραήλ δείχνει ανάγλυφα την μάχη για την ψυχή των μουσουλμάνων. Οι Χούθι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει την …

Προβεβλημένα

Σύντομο σημείωμα Επιχειρησιακής Ανάλυσης της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

Το παρακάτω σημείωμα είναι μια προσπάθεια σύντομης επιχειρησιακής ανάλυσης της μέχρι τώρα κατάστασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας. Είναι αναγκαίο πριν την ανάγνωση του κειμένου να διαβάσετε την πρώτη επιχειρησιακή ανάλυση εδώ. Οι χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ φαίνεται να πραγματοποιείται από δύο μέτωπα. Πρώτον από βορρά και παραλιακά και δεύτερον από τη μέση …

Προβεβλημένα

Τα στοιχεία που υποδεικνύουν την συμμετοχή της Τουρκίας στα γεγονότα στην Μέση Ανατολή

Έχουμε αναφέρει ότι η Τουρκία έχει τοποθετήσει τον Νεοθωμανισμό, ως εξέλιξη του Παντουρκισμού, σε κεντρική θέση στην εξωτερική της πολιτική (για τις βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή έχει μια παράξενη χρονική εγγύτητα με την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων …

Προβεβλημένα

Η έννοια του εγκλήματος πολέμου και οι “ανθρώπινες ασπίδες” στο Διεθνές Δίκαιο

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στο Διεθνές Δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων υπάρχει σαφώς η αρχή της διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο ή περισσότερων μερών δηλαδή, αφού εμπλακούν, οφείλουν να διακρίνουν τους στρατιωτικούς στόχους και να χτυπούν μόνο αυτούς. Τί νοείται όμως ως στρατιωτικός στόχος; Στρατιωτικός στόχος είναι οποιοσδήποτε και οτιδήποτε …

Προβεβλημένα

Η επιστροφή του προσωπικού στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια πριν την ρωσοουκρανική ένοπλη σύγκρουση οι αναλύσεις περί θεμάτων άμυνας αναλώνονταν σε θέματα εξοπλισμών. Ποιός έχει το ισχυρότερο πλοίο, πυραύλους άρματα κ.ο.κ. Αφέθηκαν έξω θέματα παλλαϊκής άμυνας, εφεδρείας και εκπαίδευσης προσωπικού λησμονώντας ότι ο κάθε πόλεμος, όταν συμβαίνει σε ένα κράτος, είναι ένα crash test για ολόκληρη την κοινωνία. Η έννοια του …

Προβεβλημένα

Αναμένοντας την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Με την σύσκεψη κορυφής στο Κάιρο να μην έχει καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, φθάνουμε πια στο σημείο να αναμένουμε την χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Έχουμε ήδη αναφέρει στην επιχειρησιακή μας ανάλυση (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ ) ότι αυτή η χερσαία επιχείρηση θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και θα έχει πολλές απώλειες. Έχουμε …

Προβεβλημένα

Κρίση στη Μέση Ανατολή: η δύσκολη θέση της Αιγύπτου

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε γράψει ότι ο Νετανιάχου και ο Σίσι μοιράζονται έναν κοινό εχθρό, τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και αυτό τους φέρνει αναγκαστικά πολιτικά "κοντά" (για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Επίσης όμως, έχουμε γράψει ότι μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση δεν θα άφηνε καμία ηγεσία μουσουλμανικής χώρας ασυγκίνητη και πολλές δυνάμεις της περιοχής ερίζουν για …

Προβεβλημένα

Αναζητώντας τα όρια της αποτροπής: μια απόπειρα Επιχειρησιακής Ανάλυσης της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

Το παρακάτω κείμενο είναι μια προσπάθεια επιχειρησιακής ανάλυσης μακριά από ιδεολογίες στο πρότυπο της ανάλυσης που είχε γίνει για την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ). Ανάγνωση διεθνοπολιτικού περιβάλλοντος Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα κομβικό κράτος στην Μέση Ανατολή. Είναι το κεντρικό κράτος μιας μίνι Ακτογραμμής που έχει …

Προβεβλημένα

Τα διασταυρούμενα ξίφη: μια υπόθεση ερμηνείας του χρόνου της νέας αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο ότι είναι αρκετά πιθανό να ζούμε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο χαμηλής έντασης. Πρόκειται για μια πάλη Δύσης και Ανατολής και ίσως είναι θεμιτό να ομιλούμε περί ενός “αόρατου μετώπου” που ξεκινά από τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές Χώρες και καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική. …

Προβεβλημένα

Γιατί είναι σημαντική η Αρμενία για την Ελλάδα

Δυστυχώς τα γεγονότα στο Αρτσάχ και το μεγάλο προσφυγικό κύμα Αρμενίων άφησε ασυγκίνητους τους περισσότερους Έλληνες. Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις τουρκικές επιδιώξεις περί παντουρκισμού (διαβάστε για τις βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ ). Δεν είναι τυχαίο που Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν αναζητούν εδαφικό διάδρομο μέσα …

Προβεβλημένα

Βασικές Αρχές της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γέροντας Φιλολογική επιμέλεια: Πολυξένη Χούση Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ναυτική Ελλάς" (τεύχος 1.075, Ιούνιος 2023). Το τελευταίο διάστημα, μετά τους σεισμούς στην ανατολική Τουρκία (Φεβρουάριος 2023), είδαμε προς στιγμήν να αναβιώνει η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών». Το 1999, οι διαδοχικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και την Ελλάδα, οδήγησαν σε μια κάποια βελτίωση των …

Προβεβλημένα

Επανεκλογή Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ηγεσία του Ισραήλ και η ενδεχόμενη επίδραση στις ισραηλινές διεθνείς σχέσεις

Η επανεκλογή Νετανιάχου στην ηγεσία του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τις χώρες του εγγύς περιβάλλοντός του αλλά και τις ΗΠΑ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση ως ακολούθως:  Παλαιστινιακό: Η απελθούσα κυβέρνηση δια μέσου του υπουργού Άμυνας Benny Gantz είχε συζητήσει σε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο …

Από το Συνέδριο του Λιβάνου έως την Συμφωνία της Βάρκιζας

Το Συνέδριο του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε από τις 14 ως τις 20 Μαΐου 1944 και έμεινε γνωστό στην ελληνική ιστορία ως η διάσκεψη των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων και αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό την επίτευξη εθνικής ενότητας και την δημιουργία κυβέρνησης. Σε αυτό συμμετείχαν από πλευράς ΠΕΕΑ ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Άγγελος Αγγελόπουλος και ο …

Η προσωπικότητα του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Στις 30 Νοεμβρίου του 1874 γεννιέται ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου 1965). Ο Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας αποτελεί όχι μόνο μια από τις πιο αναγνωρίσιμες πολιτικές προσωπικότητες της Βρετανίας αλλά και ολόκληρου του κοσμου. Η γνωστή φιγούρα με το πούρο στέκεται στο ίδιο επίπεδο …

Οι επιχειρήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη είχαν συγκεντρωθεί στην Άρτα κρατώντας αμυντική στάση διότι το σχέδιο προέβλεπε ότι μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας θα απελευθερώνονταν στρατεύματα για τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Από τις 6 Οκτωβρίου 1912 όμως άρχισαν οι αψιμαχίες και ο Ελληνικός Στρατός προχώρησε σε επιθετικές επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την Φιλιππιάδα στις …

Διδάγματα από τον πόλεμο των Falklands

Το παρακάτω κείμενο ασχολείται με τον πόλεμο των Falklands με σκοπό να αναδειχθούν χρήσιμα επιχειρησιακά διδάγματα. Ως γενική εισαγωγή ο πόλεμος των Falklands που ξεκίνησε με εισβολή των Αργεντίνων στα νησιά Falklands τον Απρίλιο του 1982, οδήγησε σε μία δυναμική επέμβαση των Βρετανών και έληξε με ήττα των πρώτων, αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα της σημασίας …

Μια περίληψη της ιστορικής πορείας του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος μέχρι και το πέρας της γερμανικής Κατοχής

Ο Αξιωματικός της Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος γεννήθηκε το 1864 στην Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου και πέθανε στις 19 Μαΐου 1930, στο σπίτι του στην οδό Ραβινέ στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με πρόθεση να εισαχθεί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όμως δεν τα κατάφερε λόγω υπερβάσεως του ορίου της ηλικίας και με την προτροπή του θείου …

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος και Ναυτική Συμφωνία της 16ης Απριλίου του 1856: Μια πρώτη κωδικοποίηση των κανόνων Δικαίου της Θάλασσας

Συγγραφέας: Μιχάλης Κατσικαρέλης, Ιστορικός Οι Ρωσικές επιδιώξεις Στις αρχές της δεκαετίας του 1850, η συνεχής εξασθένηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και η μη ευόδωση των «Τανζιμάτ», μιας σειράς διοικητικών και δημοσιονομικών της μέτρων, έδωσαν την δυνατότητα στην Ρωσία να επεμβαίνει στα εσωτερικά της. Η επέμβαση αυτή επιτυγχάνονταν είτε μέσω των Ορθόδοξων Εκκλησιών που υπάγονταν όμως …

Χημικός πόλεμος: μια σύντομη ιστορία και ένα μέλλον

Συγγραφέας: Δρ. Απόστολος Γέροντας, ιστορικός της επιστήμης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κομπούργκ στην Γερμανία και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάϊμ Χημικός πόλεμος: μια σύντομη ιστορία και ένα μέλλον Εισαγωγή: μια οικογενειακή ιστορία Την 2α Μαΐου τού 1915, η Clara Immerwahr, η πρώτη γυναίκα διδάκτορας χημείας στην Γερμανία, αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό περίστροφο …

Αθανάσιος Μιαούλης, ένας Αξιωματικός στην σκιά του Μεγάλου Ναυάρχου

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πάντα "κοιτά" προς το εξωτερικό ενστερνιζόμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ναυτική τεχνολογία και τακτική. Είναι μια παράδοση που το Όπλο την έχει ήδη από τον 19ο αιώνα όταν και έστελνε νέα παιδιά να σπουδάσουν σε πολεμικά ναυτικά της Δύσης ούτως ώστε να μεταλαμπαδεύσουν ό,τι μάθαιναν στο ελληνικό Πολεμικό (Βασιλικό τότε) Ναυτικό. …

Exit mobile version