Η χρήση του Στόλου ως προβολή Ισχύος: η περίπτωση της σημερινής κρίσης στη Γάζα

Ως εισαγωγή στο παρόν κείμενο θα μπορούσαν να τεθούν δύο κείμενα, τα διασταυρούμενα ξίφη μέρος β’ και τα στοιχεία που υποδεικνύουν την συμμετοχή της Τουρκίας στα γεγονότα στην Μ. Ανατολή (εδώ και εδώ). Οι ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης έχουν μεταφέρει σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Τα αεροπλανοφόρα είναι η πιο ουσιαστική προβολή ναυτικής ισχύος. Όχι μόνο επειδή μπορούν εύκολα και γρήγορα να μεταφέρουν αεροπορική δύναμη, η οποία λαμβάνοντας τον έλεγχο του αέρα δημιουργεί κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης στον εκάστοτε εχθρό αλλά και επειδή ακολουθούνται από πανίσχυρο και ολοκληρωμένο στόλο υποστήριξης (carrier battle group). Ο στόλος αυτός συνήθως αποτελείται:

》από το αεροπλανοφόρο το ίδιο

》δύο καταδρομικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου κρουζ (guided missile cruisers)

》δύο αντιτορπιλικά, που φέρουν Κ/Β τύπου κρουζ

》μία φρεγάτα προς αντιμετώπιση εναέριων στόχων και υποβρυχίων

》δύο υποβρύχια και

》ένα πλοίο γενικής υποστήριξης.

Τα παραπάνω είναι δυνατόν να συνοδεύονται από αρματαγωγά, μεταγωγικά, ναρκαλιευτικά, αμφίβια πλοία πεζοναυτών κ.α. ανάλογα με την αποστολή. Μπορούμε να φανταστούμε τον έλεγχο (και άρνηση) περιοχής που προκαλεί μια τέτοια ομάδα πλοίων, πολύ περισσότερο με δύο τέτοιες ομάδες, ενώ με τρία αεροπλανοφόρα εξασφαλίζεται ο αεροπορικός έλεγχος μιας περιοχής όλο το εικοσιτετράωρο.

Η συντριπτική ναυτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή συνιστά ενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που υπάρχουν από κάποιους σκέψεις για επέκταση και εμβάθυνση της κρίσης. Εκτιμάται ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Χαμάς “απελευθερωτική οργάνωση” (και όχι τρομοκρατική), ενώ ο εθνικιστής ηγέτης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Bahçeli μίλησε ευθέως περί στρατιωτικής επέμβασης στην Γάζα. Παράλληλα, τα αμερικανικά πλοία παρέχουν πλήρη ασφαλεία στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών, ενώ το Ισραηλινό Ναυτικό επιτηρεί για τυχόν διεισδύσεις τρομοκρατών με χρήση βαρκών υποβοηθώντας συγχρόνως και τις χερσαίες επιχειρήσεις.