Σύντομο σημείωμα Επιχειρησιακής Ανάλυσης της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

Το παρακάτω σημείωμα είναι μια προσπάθεια σύντομης επιχειρησιακής ανάλυσης της μέχρι τώρα κατάστασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας. Είναι αναγκαίο πριν την ανάγνωση του κειμένου να διαβάσετε την πρώτη επιχειρησιακή ανάλυση εδώ.

Οι χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ φαίνεται να πραγματοποιείται από δύο μέτωπα. Πρώτον από βορρά και παραλιακά και δεύτερον από τη μέση περίπου της Λωρίδας της Γάζας με κατεύθυνση την πόλη Al-Mughraqa.

Το σχέδιο φαίνεται να είναι απλό και λογικό. Η προώθηση παραλιακά έχει το πλεονέκτημα της θαλάσσιας υποστήριξης από το Ισραηλινό Ναυτικό, ενώ παράλληλα δημιουργεί προγεφύρωμα για την συγκέντρωση περαιτέρω στρατιωτικών δυνάμεων.

Αντικειμενικός Σκοπός είναι η απόκτηση ελέγχου της πόλης της Γάζας με περικύκλωση από τον βορρά και παραλιακά και από τον νότο. Οι επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν πολύ χρόνο καθώς θα πρέπει να γίνεται εκκαθάριση από τα τούνελ, ενώ η μάχη θα εξελίσσεται σε αστικό περιβάλλον μέσα στα χαλάσματα.

Ένας από τους στόχους του Ισραηλινού Στρατού θα πρέπει να είναι και η επιτάχυνση των επιχειρήσεων καθώς η παράταση της κρίσης ενισχύει την πιθανότητα ντόμινο ευρύτερων εξελίξεων. Μένει να δούμε αν ο Ισραηλινός Στρατός θα είναι όχι μόνο effective αλλά και efficient.