Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε γράψει ότι ο Νετανιάχου και ο Σίσι μοιράζονται έναν κοινό εχθρό, τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και αυτό τους φέρνει αναγκαστικά πολιτικά “κοντά” (για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Επίσης όμως, έχουμε γράψει ότι μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση δεν θα άφηνε καμία ηγεσία μουσουλμανικής χώρας ασυγκίνητη και πολλές δυνάμεις της περιοχής ερίζουν για το ποιός “θα κατακτήσει” την ψυχή των μουσουλμάνων (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ και εδώ).
Η Αίγυπτος παραδοσιακά έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή Ισραήλ – Χαμάς, ενώ η απόφαση του Ισραήλ να εκκενώσει την βόρεια Γάζα μεταφέρει Παλαιστινιακό πληθυσμό προς τα σύνορα της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος δεν επιθυμεί την ενδεχόμενη μεταφορά μαζικού παλαιστινιακού πληθυσμού στην χερσόνησο του Σινά. Θυμίζεται μάλιστα ότι η χερσόνησος του Σινά ανακατελήφθη από την Αίγυπτο το 1973 με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Τονίζεται επίσης ότι η χερσόνησος του Σινά ήταν ο τόπος που ξεκίνησε μια μεγάλη ισλαμική εξέγερση τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής κρίσης που κατέληξε στην ανατροπή του Hosni Mubarak, το 2011. Ο Αιγυπτιακός Στρατός έχει πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης της περιοχής από τους τρομοκράτες, ενώ η Αίγυπτος έχει δημιουργήσει ένα buffer zone πέριξ των συνόρων της λωρίδας της Γάζας για να αποτρέψει την μεταφορά οπλισμού από την Γάζα στη χερσόνησο του Σινά. Σε αυτήν την νέα κρίση, η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στα εδάφη τους και επιχειρεί την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα.

Εκτιμάται ότι το θέμα της συσσώρευσης των Παλαιστινίων στη νότια Γάζα απασχολεί σοβαρά την Αίγυπτο με τον Σίσι να θεωρεί τον κίνδυνο σχεδόν υπαρξιακό. Όσο εξελίσσεται η κρίση αυτή, με καμία προοπτική εκτόνωσης προς το παρόν, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα – που και αυτή καθίσταται ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα λόγω της κατάστασης – δεν θα είναι αρκετή για να συνεχίσει να είναι νομιμοποιημένη στα μάτια των Αιγυπτίων μουσουλμάνων πολιτών. Αυτό, ίσως να οδηγήσει σε ενεργότερη ανάμειξη της Αιγύπτου στην κρίση με ό,τι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει.
