Τον Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μεταλληνό είχα κατ’ αρχάς τη τύχη να τον γνωρίσω μέσα από τα βιβλία του και ιδιαίτερα μέσα από το μνημειώδες δίτομο έργο του “Ο ναυτικός πόλεμος κατά την ελληνική επανάσταση 1821 -1829”, ένα έργο για το οποίο κατέβαλα κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να επανεκδοθεί από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, όπερ και επετεύχθη. Κατόπιν, τον γνώρισα και προσωπικά νιώθοντας ένα δέος μπροστά του, μα η εικόνα που αντίκρισα ήταν αυτή ενός μειλίχιου, σοφού ανθρώπου που έχει τη διάθεση να σου προσφέρει απλόχερα όλο τον πλούτο των γνώσεων και των εμπειριών του.
Αν το άριστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την αρμονική σύζευξη θεωρίας και πράξης, το παρακάτω βιβλίο που ασχολείται με τον πόλεμο και τους διεθνείς ανταγωνισμούς είναι το απόλυτο παράδειγμα. Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας αναλύει τη φύση και τα είδη του πολέμου μέσα από μια πραγματική ανεξάντλητη βιβλιογραφία δίνοντας τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα ενημερωμένης εγκλυκλοπαίδειας του πολέμου, η οποία όμως διαθέτοντας εύληπτο και κατανοητό λεκτικό, εξυψώνεται σε έναν οδηγό τόσο προς τον γνώστη όσο και προς τον αμύητο σε θέματα πολέμου και διεθνών σχέσεων.
Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας αναλύει πολύ πετυχημένα πλευρές του πολέμου, ιδιαίτερα τη κοινωνική και τη οικονομική διάσταση. Μας υπενθυμίζει το παράδειγμα του Ολοκληρωτικού Πολέμου (Total War) που οδήγησε στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους με τις κοινωνίες και τις οικονομίες των κρατών να μετατρέπονται σε πολεμικές. Ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερα σημασία στο κόστος του πολέμου, ενώ εκρηκτικό ενδιαφέρον προκαλούν οι αναλύσεις των συγκρούσεων που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα διδάγματα που εξάγονται από αυτές.
Τέλος το βιβλίο δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και το πώς αυτές αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου (modern warfare). Τελικά οι νέες τεχνολογίες είναι ικανές εκτός από τον τρόπο διεξαγωγής να αλλάξουν και τη φύση του πολέμου; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μόνο από τις εξελίξεις θα είναι δυνατόν με βεβαιότητα να απαντηθεί.
Εν κατακλείδι, το νέο πόνημα του Κωνσταντίνου Μεταλληνού αξίζει μια περίοπτη θέση σε κάθε βιβλιοθήκη και ιδιαίτερως αυτών που θέλουν να ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις.
