Γιατί είναι σημαντική η Αρμενία για την Ελλάδα

Δυστυχώς τα γεγονότα στο Αρτσάχ και το μεγάλο προσφυγικό κύμα Αρμενίων άφησε ασυγκίνητους τους περισσότερους Έλληνες. Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις τουρκικές επιδιώξεις περί παντουρκισμού (διαβάστε για τις βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ ). Δεν είναι τυχαίο που Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν αναζητούν εδαφικό διάδρομο μέσα από την Αρμενία.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν κατανοήσει ότι η Ρωσία αποστεωμένη όπως είναι λόγω της ρωσοουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσει. Η Τουρκία βρήκε την ελευθερία να πραγματώσει μέρος των παντουρκικών βλέψεων της. Παράλληλα, ο Πούτιν έχει παγιδευτεί σε ένα πλέγμα διπλωματικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα όλων των άλλων πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγωγός από το Μπακού στην Τουρκία παρακάμπτει εντελώς την Ρωσία. Μπορείτε να το παρατηρήσετε στον παρακάτω χάρτη:

Όμως υπάρχει και ευρύτερη γεωπολιτική εικόνα από τα παραπάνω. Πρόκειται για το μεγάλο project της Κίνας, ο “δρόμος του Μεταξιού”. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης γινόταν μέσω του Βόρειου Διαδρόμου, ο οποίος διέρχεται από τη Ρωσία. Τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ένα σημαντικό μέρος αυτού του εμπορίου μετακινήθηκε προς τον μεσαίο διάδρομο που περνά μέσα από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Αυτή η μεταφορά οδηγεί σε αναβάθμιση του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν και φυσικά της Τουρκίας.

Μια σημαντική συνιστώσα αυτής της αναβάθμισης είναι και η “υπερκασπιακός διεθνής διάδρομος” (Trans – Caspian International Transport Route – TITR) που ξεκινά από την νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διέρχεται το Καζακστάν και την Κασπία, το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και καταλήγει στην Ευρώπη. Έχουν υπογραφεί πολλές συμφωνίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Καζακστάν και Γεωργίας σχετικά με αυτόν τον διάδρομο, ενώ η Τουρκία ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του λιμανιού του Μπακού.

Είναι άκρως ενδιαφέρον να δούμε στον χάρτη την “Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών” που ιδρύθηκε το 2009 και η γενική της γραμματεία είναι στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί δραστήρια και ενεργητική πολιτική. Η δημιουργία ενός παραλιακού τείχους με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ και Ινδία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για μια μίνι Ακτογραμμή (Rimland) που έρχεται να φράξει την ενδοχώρα. Παράλληλα με την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων στην Λιβύη, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο περιορισμός της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Επιπρόσθετα η στήριξη της Αρμενίας ισοδυναμεί με την δημιουργία μιας νησίδας που θα αποτρέψει την εδαφική συνέχεια Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.